Agenda
Voorjaar 2018
Jaarvergadering

Activiteiten van het afgelopen jaar worden besproken met de leden.

 

April 2018
Filmfestival Calella

Zoals ieder jaar, vindt ook dit jaar in Calella (Spanje) de Festimatge plaats, een internationaal festival op het gebied van met name film en fotografie. Traditioneel is in het laatste weekend ruimte ingelast voor 9,5 mm.

 

Blijf op de hoogte via;  http://www.festimatge.org

Inschrijfformulieren en kosten kunnen bij de secretaris worden opgevraagd; info@cine95nederland.nl

 

Mei 2018
43ste filmfestival

Het internationale festival zal plaatsvinden in Frankrijk.  Meer informatie...

 

Daphne's Dagboek
image

Saarbrug, Duitsland

42ste internationale 9,5mm filmfestival

Mei/Juni 2017

We kijken onze ogen uit terwijl we mooie groene valleien kruisen in Duitsland. In de achteruitkijkspiegel zie ik hoe Harry, Cora en Odin op de achterbank een uiltje knappen. De rit verloopt zeer voorspoedig deze maandag.

Ons hotel in Saarburg bevindt zich op de zolderverdieping van een gebouw waar verschillende bedrijven gevestigd zijn, o.a. een supermarkt op de begane grond. Handig voor ons en een geliefd uitstapje voor Odin. Hij sjeesde hier met een klein winkelwagentje door de winkel en riep “pas op Odin komt eraan met de kar”. Odin vulde zijn wagentje (voornamelijk met fruit) en wilde bij de kassa alles zelf op de band leggen.

Vanuit ons hotel kijken we uit op het openbare zwembad van Saarburg met een binnenbad en een riant buitenbad. Met dit schitterende weer hoorden we elke dag mensen blij spetteren in het water. Zelf hebben we het buitenbad tot vier keer toe bezocht. Daar fristen we echt van op.

Midden in het oude stadcentrum van Saarburg, een paar minuten lopen vanaf ons hotel, keken we met verbazing naar de metershoge waterval. Net voor de waterval bevinden zich aan beide zijdes van de rivier (Leuk), die op deze plek dwars door het centrum heen stroomt, restaurants met terrasjes. Waar we een aantal keer heerlijk hebben gegeten. Verder hebben we een restaurant bezocht met schitterend uitzicht op de Saar en natuurlijk het Schnitzelhaus. Eetgelegenheden te over en dankzij het weer konden we elke avond op een terras zitten. De meeste restaurants hebben snelle service en goed eten. Ons eten bij het Saarburghof was i.v.m. een fontein en appelsap-incident minder succesvol en het restaurant tijdens de festivaldagen in een kelder was niet best. Deze hebben Elmer, Odin en ik dan ook geboycot.

Naarmate de start van het festival naderde kwamen we druppelsgewijs 9,5ers tegen, in en rond het hotel. Aan het begin van het festival kregen we een rondleiding door Saarburg. Deze beantwoordden een aantal van onze vragen die we de dagen voorafgaand aan het festival hadden. De dagen dat we in Saarburg waren voorafgaand aan het festival hebben we ons best gedaan om de stad en omgeving te verkennen.

Met een sesselbahn zijn we naar de top van de Warsberg gegaan en hebben ons prima vermaakt met de rodelbaan, auto’s, blokken en pannenkoeken. Odin zat in de rodelbaan bij Elmer op schoot, zijn eerste rodelbaan zonder sneeuw. We hadden ons zo goed vermaakt dat Odin sliep voordat we beneden waren. Tijdens het festival zijn we nog een keer met de sesselbahn gegaan maar dan in avond.

Te voet is er voldoende te verkennen in en rond Saarburg maar we zijn er ook met de auto op uitgetrokken om door de omgeving te toeren, door de Leuk- en Saar-Vallei. Eindeloze groene heuvels en dalen, weides, bomen en druivenranken wisselen elkaar af. Uitzichtpunten zoals de Saarschleife en Schöne Aussicht bezocht en een kerkje met begraafplaats in Kasteel-Staat. In Mettlach waar de festivalbezoekers het Villroy en Boch museum bezochten kozen Elmer, Odin en ik voor een boottocht over de Saar. Met bewondering hebben we gekeken naar Villa Borg, een nagebouwd Romeins villacomplex. In het openluchtmuseum Rosscheider Hof zijn diverse vakwerkhuizen verzameld uit deze streek van Duitsland om te laten zien hoe mensen vroeger leefden.

Musea en zeker rondleidingen met gidsen zijn niet te doen met Odin, hij trekt zijn eigen plan en loopt op iets af wat hem interesseert of aantrekt en begrijpelijk. Dus tijdens dit festival trekken Elmer en ik samen met Odin ons eigen plan. We rijden met de auto achter de bus aan, lopen op ons eigen tempo door musea en besluiten sommige dingen over te slaan. Dat geeft iedereen meer rust en dat is wel zo fijn tijdens een vakantie.

De uitspraak van deze vakantie moet wel zijn “es ist immer bierzeit”, dit is het gebied van Bitburger bier. Overal waar je kijkt zie je dit biermerk. Glazen, onderzetters, parasols, lampen, menukaarten, muurschilderingen noem het maar op. Na een paar dagen is de lokroep zo sterk dat de Nederlandse delegatie (ik niet natuurlijk) met twee kratten Bitburger bier door de lobby van het hotel loopt te sjouwen. Het gerinkel van de flesjes doet de Fransen en Engelsen opkijken maar niet verbaasd. Uiteraard is niet al het bier opgegaan, wat overbleef hebben we aan de dames van het hotel “geschonken”. Ze hebben zo goed en lief voor ons gezorgd en voor Odin in het bijzonder. Voor Odin was het woord van deze vakantie “snoepberen”, hij kreeg steeds zakjes gummy beren toegestopt.